Μετά τον σεισμό του 1965, το Πατητήρι άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και σύντομα έγινε η πρωτεύουσα του νησιού. Σιγά σιγά οι κάτοικοι της Αλοννήσου εγκατέλειψαν την Παλιά Χώρα, η οποία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές και άρχισαν να φτιάχνουν οικισμούς πιο κοντά στην θάλασσα. Παλαιότερα, στο Πατητήρι βρίσκονταν οι αποθήκες των κρασιών καθώς και τα πατητήρια των σταφυλιών, απ’ όπου και προήλθε το όνομα του οικισμού.
Το Πατητήρι είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού όπου προσεγγίζουν τα πλοία και τα δελφίνια. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει δημιουργηθεί καινούργια προβλήτα εκτός του κεντρικού λιμανιού όπου προσαράζουν τα μεγάλα πλοία και έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός εντός του λιμανιού. Ακόμη στο λιμάνι του Πατητηριού (καθώς και στο Βότση) υπάρχει γλίστρα για να ρίξετε ή να τραβήξετε το σκάφος σας. Η παραλία του Πατητηριού, αν και βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι, έχει πεντακάθαρα νερά και κατακλύζεται από λουόμενους καθημερινά.
Όπως αναφέραμε στην αρχή, η γρήγορη οικιστική ανάπτυξη ήταν άναρχη και ο οικισμός του Πατητηριού δεν έχει διατηρήσει την κατά τα άλλα παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Παρολ’ αυτά οι νέες οικοδομές τείνουν να βελτιώσουν την εικόνα του χωριού, αφού χτίζονται με παραδοσιακό τρόπο (κεραμοσκεπές), και οι ίδιοι οι κάτοικοι σιγά-σιγά τα ανακαινίζουν δίνοντας περισσότερο παραδοσιακό χρώμα.
Το Πατητήρι, σαν άτυπο κέντρο του νησιού, περιλαμβάνει τις περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού καθώς και τις περισσότερες υπηρεσίες. Αναλυτικά: εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα, super market και διάφορες υπηρεσίες, (Ταχυδρομείο, αστυνομία, φαρμακεία, ιατρικό κέντρο, τράπεζα (Εθνική μόνο με μηχάνημα ΑΤΜ 24h), πρακτορεία εκδόσεως εισιτηρίων, τουριστικά γραφεία, κέντρο καταδύσεων, γραφείο τύπου, ίντερνετ καφέ, αφετηρία δημοτικού λεωφορείου, πιάτσα ταξί κ.α)
Επίσης το λιμάνι είναι η αφετηρία των θαλάσσιων εκδρομών προς το θαλάσσιο πάρκο (ΕΘΠΑΒΣ) και τις παραλίες. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης περιπάτων από το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί στο νησί καθώς και η διενέργεια υποβρυχίων καταδύσεων από τις πιστοποιημένες σχολές που έχει στο νησί.
Αναφορικά να πούμε ότι απο το καλοκαίρι του 2008 υπάρχει και δυνατότητα σύνδεσης σε δωρεάν ασύρματο ιντερνετ (wi-fi) σε όλο το λιμάνι πολύ χρήσιμο για όσους έρχονται με το σκάφος τους και θέλουν να πάρουν δελτίο καιρού ή να σερφάρουν στο ιντερνετ. (θα συνδεθείτε μέσω του network teleaccess χωρίς κωδικό πρόσβασης, ή με το δίκτυο wireless magnesia δημιουργώντας έναν δωρεάν λογαριασμό, ανοίγεται τον internet explorer κάνετε login και είστε έτοιμοι να πλοηγηθείτε σε όποια ιστοσελίδα θέλετε). ενημέρωση 10 Μαρτίου 2012 – τα προαναφερθέντα δίκτυα αν και υπάρχουν δεν λειτουργούν το τελευταίο διάστημα, -πιθανότατα έχει λήξει η χρηματοδότηση- γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσεται τη δωρεάν πρόσβαση που προσφέρουν αρκετές καφετέριες και εστιατόρια της παραλίας. Απλά ρωτήστε το σερβιτόρο για το κωδικό τους.
Κατα την περιήγηση σας στο λιμάνι μας μην παραλείψετε να επισκευτείτε το λαογραφικό – ιστορικό μουσείο “Κώστα & Αγγέλας Μαυρίκη”, το οποίο περιλαμβάνει σπάνια και μοναδικά εκθέματα. Σημειωτέον ότι είναι και το μοναδικό μουσείο με τμήμα πειρατείας στην Ελλάδα.